Hallitus 2022 esittäytyy!

Hallituksen puheenjohtaja & Valkohuiskun päätoimittaja

Olen Eveliina Scharin, tutummin Eve, 27-vuotias japsiharrastaja Pohjois-Karjalasta. Kotoisin olen Valkeakoskelta, mutta 2016 tieni vei Joensuuhun ja Itä-Suomen yliopistoon kulttuurintutkimuksen opintojen parissa. Valkohuiskun sivuilla on seurattu miun yliopistopolkua ja nyt viimein pääsen juhlimaan filosofian maisterin tutkintoa, jossa koirat ovat olleet suuressa roolissa – kandissani tutkin koiranäyttelyitä harrastuksena ja gradussani ihmisen ja koiran suhdetta sekä koiran toimijuutta koiranäyttelyissä.

Ensimmäinen japsi meidän perheeseen on tullut vuonna 2007 ja ensimmäinen pentueeni Natural Dream -kennelnimelleni syntyi syksyllä 2016. Tällä hetkellä meillä kotona Joensuussa asustaa kaksi japsia: kennelini kantanarttu Hemuli, sekä B-pentueesta syntynyt narttu Pussu.

Yhdistyksen hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi tulin valituksi vuonna 2014, Valkohuiskun päätoimittajana olen ollut vuodesta 2016 saakka ja puheenjohtajan pestissä aloitin 2018. Lisäksi olen mukana näyttelytiimissä. Olen aina ollut innokas yhdistysihminen ja koirayhdistysten ohella olenkin ollut kotikuntani nuorisovaltuustossa, sekä Nefa-Joensuun ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa.

Kesältä odotan erityisesti lämpöä ja erilaisia tapahtumia, ja toivon koronatilanteen olevan vihdoin sellainen, että pääsisimme harrastamaan ja näyttelykehien laidoille! Toivottavasti näemme siellä!

Jalostustoimikunnan puheenjohtaja & Jalostusneuvoja

Olen Reetta Minkkinen ja asun Jämsässä maaseudulla tyttäreni sekä koiriemme kanssa. Meillä asuu tällä hetkellä vakituisesti 9 japsia ja lisäksi elämäämme vauhdittaa ajoittain vierailevat sijoituskoirat sekä pennut. Käymme koirien kanssa aktiivisesti näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Arjessa koirat pitävät meidät aktiivisina ja vietämmekin paljon aikaa ulkoillen. Aktivointimielessä olemme harrastaneet koirien kanssa monenlaista (esimerkiksi rally-toko, agility) vailla kummempia tavoitteita tai kilpailusuunnitelmia. Tärkeintä on, että koirat ovat tyytyväisiä elämäänsä ja elävät aktiivista elämää ennen kaikkea perheenjäseninä.

Olen kasvattanut japseja kennelnimellä Lumivyöryn vuodesta 1999. Kiinnostukseni jalostukseen niin teoriassa kuin käytännössä on ollut hyvin ehtymätön ja olenkin aina tilaisuuden tullen laajentanut näkemyksiäni erilaisilla kursseilla ja luennoilla. Tämä kiinnostus sai minut asettumaan ehdolle jalostustoimikuntaan ja olen ollut mukana vuodesta 2011.

Hallituksen varapuheenjohtaja

Olen Sirpa-Helena Karjalainen, tuttavallisemmin Siru. Täytän keskikesällä 50 vuotta. Perheeni, johon kuuluvat aviomieheni Jartsa sekä neljä lastamme, asuu Kempeleessä. Viides – tai oikeastaan ensimmäinen – lapsi on jo muuttanut pois kotoa. Minä itse vietän viikot työpaikkakunnallani Jyväskylässä ja viikonlopuiksi matkustan aina kotiini. Nelijalkaisia perheenjäseniäkin meillä on: kuvassa näkyvät valkohuiskut Tuisku (Minako Shiroi Joulun Valo) ja hänen äitinsä Netta (Dunlin’s Noble Jewel Of Houndbrae). Lisäksi kanssamme asustelevat kissat Mirkku, Cindy, Rocky Balboa ja Fiona. Jokin aika sitten toteutin yhden haaveeni ja sain oman kasvattajanimen. Pitkän mietinnän jälkeen päädyin anomaan itselleni nimeä Valkoisen Kuun. Sain sen ja nyt täytyykin alkaa miettiä, milloin ja mistä hankin kennelini ensimmäisen koiran. Tuiskua ja Nettaa en kasvatustarkoitukseen voi käyttää.

Yhdistyksen hallituksen jäsenenä olen toiminut vuoden. Tällä hetkellä olen myös hallituksen varapuheenjohtaja. Lisäksi toimin Tuiskun päiväkirjamerkintöjen kirjoittajana. Koira nimittäin tarinoi elämästään Valkohuiskussa. Aikaisemmin minut olette voineet bongata Valkohuiskusta, kun toimin vuosia sitten silloisten koirieni Geren ja Gilbertin tarinoiden muistiinmerkitsijänä. Japaninpystykorvailun lisäksi käyn kuntosalilla treenailemassa ja etsin geokätköjä yhdessä Tuiskun ja Netan kanssa sekä osallistun kesäisin festareille järjestyksenvalvojana.

Olemme kovasti suunnittelemassa kesällä 2023 Oulun seudulla järjestettävää japaninpystykorvien erikoisnäyttelyä. Jos innostut tulemaan mukaan talkoilemaan, laita viestiä vaikka sähköpostilla.

Rahastonhoitaja & Jalostustoimikunnan varapuheenjohtaja

Olen Kirsi Vähätalo Porista. Ensimmäinen japaninpystykorva muutti meille vuonna 1993 ja ensimmäinen pentue syntyi lokakuussa 1996. Noblewhite – kennelnimelleni on syntynyt jo 50 pentuetta tähän mennessä. Olen saanut Kennelliiton Vuolasvirta- kasvattajapalkinnon menestyksekkäästä kasvatustyöstä vuonna 2007. Pääosin harrastan koirieni kanssa koiranäyttelyitä, mutta välillä käydään kokeilemassa myös muita harrastusmuotoja.

Olen toiminut yhdistysaktiivina japsien parissa jo pari vuosikymmentä erilaisissa tehtävissä, viime vuosina olen toiminut jalostustoimikunnan jäsenenä ja hallituksessa rahastonhoitajana, sekä toimin rotujärjestönedustajana Kennelliiton valtuuston jäsenenä. Toimin myös kehäsihteerinä koiranäyttelyissä. Päivitän jatkuvasti myös tietotaitoa erilaisissa koulutuksilla. Vaikka vuosia on paljon takana niin aina vaan riittää intoa tehdä samanhenkisten ihmisten kanssayhteistyötä japaninpystykorvan hyväksi.

Hallituksen sihteeri

Olen Jenna Sulkama ja asun tällä hetkellä Loimaalla. Lähtöisin olen Kymenlaaksosta ja lähinnä opintojen vuoksi vaikuttanut eri puolilla Suomea vuosien varrella. Olen koulutukseltani eläintenhoitaja ja tätä kirjoittaessani työstän vielä viimeisiä tehtäviä eläintenkouluttajan opinnoistani. Vattu on ensimmäinen japsi taloudessamme, mutta haave omasta huiskusta alkoi kyteä jo 15 vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran törmäsin rotuun. Vatun kanssa olemme puuhastelleet lähinnä näyttelyiden parissa, mutta haaveissa olisi muitakin koiraharrastuslajeja vielä tulevaisuudessa.

Yhdistystoiminta on minulle vielä melko uutta, mutta ehdottomasti kiinnostavaa. Olen innokas oppimaan lisää sekä tapaamaan muita japseista kiinnostuneita ihmisiä.

Jalostustoimikunnan sihteeri & Rotukirjanpitäjä

Olen Jenny Rautiainen, 36v. Jyväskylästä. Asumme omakotitalossa ja meiltä kotoa löytyy tällä hetkellä 4 japaninpystykorvaa. Olen ollut japaninpystykorvaharrastaja vuodesta 2007 ja -kasvattaja vuodesta 2016. Japsieni kanssa olen harrastellut ja kisannut tokoa, rally-tokoa, agilitya, koiratanssia ja näyttelyitä. Vuosien varrella olen ollut mukana yhdistystoiminnassa tokovastaavana, agilitytiimissä ja jalostustoimikunnassa vuodesta 2018.

Jalostustoimikunnan toimintaan lähdin aikanaan hyvin tuoreena japsi-ihmisenä. Nyt olen mukana kolmatta jalostustoimikunnan kautta ja viimeiset pari vuotta olen hoitanut sihteerin tehtäviä. Olen ollut jo koiranomistajan urasta lähtien kiinnostunut koirien terveydestä ja luonteista. Luulen, että kiinnostukseni uuden oppimisesta, tiedon ammentamisesta ja terveyden ja luonteiden edistämisestä sai minut mukaan jalostustoimikuntaan. Tykkään myös tehdä tilastoja, taulukoita ja listauksia asioista.

Pentuvälittäjä & Suomen Kennelliiton pentulistavastaava

Olen Heidi Haromo, nelikymppinen koiraharrastaja Lempäälästä. Fysioterapeuttina teen työtä lasten ja nuorten parissa, erityisesti pitkittyneiden kipuongelmien ja neurologisen kuntoutuksen parissa. Perheeseeni kuuluvat puoliso ja kolme lasta. Kiinteänä osana perhettäni ovat myös vanhempani, jotka ovat mahdollistaneet aktiivisen koiraharrastamisen lapsuudestani saakka.

Ensimmäinen japsi tuli meille vuonna 1992. Olen kasvattanut japseja vuodesta 1998 alkaen nimellä kennel Bella Godivas. Parsonrusselinterriereitä on syntynyt harvakseltaan myös muutama pentue.

Jalostustoimikuntaan lähdin mukaan vuonna 2020. Japsi ry:ssä olen ollut aktiivinen koko aikuisikäni. Tehtäviä on ollut mm. hallituksen puheenjohtajasta sihteeriin, näyttelytoimikuntien puheenjohtajista Valkohuiskun toimittajaan. Olen toiminnan ihminen ja on ollut mukavaa edistää rotua yhdessä saman henkisten ihmisten kanssa.

Jalostustoimikunnassa pureudutaan vielä enemmän itse koiraan ja rodun terveyden sekä elinvoimaisuuden kehittämiseen. Tehtävä on toki ajoittain työläs arkipyörityksen keskellä, mutta mielenkiinto rotuun voittaa ajankäyttöhaasteet. Meillä on koko perhe koiraihmisiä ja jokainen panostaa omalla tavallaan koiriimme. Meillä on kotona kaksi japsia ja kaksi parsonia. Vanhemmillani on kaksi eläkeläisjapsia, jotka omistan äitini kanssa.

Harrastuspuolella meitä kiinnostaa tällä hetkellä näyttelyt, JH-kisaaminen sekä rally-toko.

Hallituksen jäsen

Olen Henna Stenman, 25-vuotias koiraharrastaja. Olen ollut hallituksessa vuodesta 2020 ja alun perin lähdin mukaan kiinnostuksesta japsiharrastajien tapahtumiin ja toimintaan. Kotoisin olen Kaustiselta, muutaman vuoden asuin välissä Tampereella ja sieltä muutin Jyväskylään, jossa tällä hetkellä asun eläimineni. Kanssani asustaa kaksi japsia, Huurre ja Havu sekä yksi kissa. Treenataan tällä hetkellä koirien kanssa säännöllisesti agilitya ja rally-tokoa ja kesän taas koittaessa varmasti myös hoopersia viime kesänä kasatuilla esteillä. Huurteen kanssa korkattiin tänä vuonna kisaura rallyssa ja hyvää vauhtia perässä tulee myös vuoden ikäinen Havu.

Olen ylipäänsä kokonaisvaltaisesti kiinnostunut koirista, niiden kouluttamisesta, sekä koirien kanssa harrastamisesta. Koirista onkin koko ajan enemmän ja enemmän tullut minulle elämäntapa.

Hallituksen jäsen

Olen Pihla Nikkarinen Vantaalta. Kotoa löytyy kesällä 3v täyttävä japaninpystykorva Tuisku ja 8kk ikäinen mittelspitz Iisak. Töitä teen liikunta- ja tapahtuma-alalla ja koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (YAMK).

Pitkä urheiluseuratausta innosti lähtemään mukaan yhdistyksen hallitukseen, kivaa päästä tutustumaan toimintaan ja uusiin ihmisiin myös tästä näkövinkkelistä! Tuiskun myötä olen ”hieman” hurahtanut näyttelymaailmaan ja niitä kiertelen molempien koirien kanssa enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Lisäksi liikutaan koirien kanssa paljon luonnossa ja ulkoillaan kaikenlaisissa maisemissa, sekä kokeillaan fiiliksen mukaan erilaisia harrastusjuttuja.

Hallituksen jäsen

Olen Roosa Lantto pian 26-vuotias ja kotoisin Lappeenrannasta, Etelä-Karjalasta. Ensimmäinen japsi meille saapui kotiin 2020 maaliskuussa, sijoituskoira Limppu.

Japaninpystykorvayhdistyksen hallitukseen lähdin mukaan koirani kasvattajan houkuttelemana ja haluan olla mukana kehittämässä toimintaa ja järjestämässä tapahtumia. Kaikki tämä yhdistystoiminta on vielä uutta minulle mutta eiköhän tähän nopeasti pääse jyvälle ”vanhojen” hallituksessa olevien avustuksella!

Kunhan tästä koronasta päästään eroon niin tarkoituksena olisi Limpun kanssa alkaa näyttelyissä käymään sekä myös rally-toko harrastuksena kiinnostaa ja kyllähän se toinen seuraava koirakaverikin on jo mielessä.

Jalostustoimikunnan jäsen

Olen Tina Ehnström-Backas Espoosta. Olen toiminut yhdistyksen hallituksessa pitkään, mm. puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja varapuheenjohtajana. Mukaan lähdin alun perin koska halusin oppia enemmän japseista ja olla mukana vaikuttamassa yhdistyksessä. Tällä hetkellä toimin jalostustoimikunnassa jäsenenä ja tämä on minulle uusi mielenkiintoinen haaste.

Ensimmäinen japsi muutti meille tammikuussa 1991 ja sen jälkeen meidän perheessä on aina ollut vähintään yksi japsi. Tällä hetkellä arkeamme ilahduttavat veteraani-ikäinen Gizmo ja hänen tyttärensä Winna. Sen lisäksi meillä asuu ”korona-vahinkomme” Niña joka on ihastuttava pieni lk chihuahua. Perheeseen kuuluu myös oma metsäkissakasvattini Bellona, joka täytti 19 vuotta maaliskuussa ja kaksi marsua. Tästä eläintarhasta huolehtii itseni lisäksi myös mieheni Tomas ja meidän tyttäremme Tindra (13 v.) ja Tilda (11 v.).

Teini-ikäisenä lähdin ekan japsin kanssa harrastamaan tottelevaisuutta ja agilityä, pääsin myös käymään näyttelyissä ja innostuin junior handlerista. Samalla sain uusia ystäviä, jotka edelleen ovat tärkeitä ihmisiä elämässäni. Tänä päivänä harrastuksiini kuuluu pääsääntöisesti rally-tokoa ja näyttelyitä, joskus myös Nose workiä. Olen kasvattanut neljä pentuetta japseja ja saman verran norjalaisia metsäkissoja Kalabalik-nimellä. Samalla olen saanut kokea kasvattajan suuret ilot ja surut.