Yhdistys tukee yli 6-vuotiaiden japsien silmätarkastuksia

Jalostustoimikunta pyrkii selvittämään japaninpystykorvien silmäterveyden tilannetta tarkemmin.

Japaninpystykorvien silmien tutkiminen on yleistynyt hiljalleen, ja kun tuloksia on saatu enemmän, on myös erilaisia silmäsairauksia löydetty enemmän. Myös Ruotsissa ja Norjassa on nähtävissä saman suuntaista kehitystä silmäsairauksien esiintyvyydessä. Kuitenkin suurin osa koirista on tutkittu vain nuorena, jolloin mahdollisesti myöhemmällä iällä puhkeavat silmäsairaudet jäävät havaitsematta.

Nyt onkin tarpeen selvittää rotumme silmäterveyden tilannetta tarkemmin, jotta saamme tilanteesta luotettavamman kuva. Jalostustoimikunta toivoisi erityisesti yli 6-vuotiaiden japsien silmien tutkimista, jotta saisimme tietoa mm. siitä missä iässä erityisesti katarakta tai PRA tulevat esiin. Tyypillisesti katarakta-diagnoosin saaneet koirat on tutkittu silmiltään terveiksi 2-3-vuotiaina, mutta 9-10-vuotiaina on löydetty silmistä katarakta-muutoksia.

Suomen Japaninpystykorvayhdistys on päättänyt 3.5.2021 alkaen tukea 6 vuotta täyttäneiden japaninpystykorvien silmätarkastuksia. Tukisumma on 20€ tutkittua koiraa kohden, ja yhdistys maksaa tuen, kun virallisen silmätarkastuksen tulos näkyy Suomen Kennelliiton Jalostustietojärjestelmässä KoiraNetissä.

Maksua varten koiran omistajan tulee lähettää jalostustoimikunnalle kopio silmätarkastuslausunnosta sekä maksukuitista ja koiran tiedot (virallinen nimi, rekisterinumero, silmätarkastuksen päivämäärä) sekä omat yhteystiedot (etu- ja sukunimi, tilinumero, sähköpostiosoite) joko sähköpostitse osoitteeseen japsi.jalostus@gmail.com tai postitse osoitteella: Kirsi Vähätalo, Nikkelitie 24, 28330 Pori.
Huomaathan, että tulosten kirjautumisessa jalostustietojärjestelmään voi olla viivettä, joten odotathan kärsivällisesti myös tukisumman maksua.

Huomaathan, että tulosten kirjautumisessa jalostustietojärjestelmään voi olla viivettä, joten odotathan kärsivällisesti myös tukisumman maksua.

Lisää japsien silmäsairauksista ja silmätarkastuksista voit lukea Valkohuiskusta 2/2021.