Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä japaninpystykorvasta

Millainen luonne japaninpystykorvalla on?

Japaninpystykorva on iloinen ja vilkas sekä myös vauhdikas rotu. Se ei ole luonteeltaan ns. pieni koira ja ilman kasvatusta sen kanssa voi tulla ongelmia. Japaninpystykorvat saattavat suhtautua vieraisiin ihmisiin ja koiriin hieman epäluuloisesti tai pidättyvästi. Näihin ominaisuuksiin vaikuttavat hyvin paljon koiran saamat kokemukset pentuna. Myös arkuutta ja liian terävää luonnetta esiintyy jossain yksilöissä, mutta ne eivät kuulu rodun ominaisuuksiin, eivätkä ole kovin yleisiä.

Haukkuvatko japaninpystykorvat paljon?

Japaninpystykorva kiintyy voimakkaasti perheeseensä ja kotiinsa ja se ilmenee myös vahtimisominaisuutena. Tästä syystä japaninpystykorva useimmiten haukkuu, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Kun kotiin tulee vieraita, useimmat japaninpystykorvat haukkuvat kunnes ovat nähneet tulijan. Vahtimisen kohteena on yleensä myös oma piha ja epätavalliset asiat aiheuttavat vahtimishaukkua. Harvemmin japaninpystykorvat haukkuvat "turhan päiten". Yhteenvetona voisi sanoa, että japaninpystykorva ei ole aivan hiljainen rotu, mutta haukkuminen ei yleensä ole hirveän häiritsevääkään. Täytyy kuitenkin muistaa, että kotioloilla on suuri merkitys koiran käyttäytymiseen.

Onko turkkia vaikea hoitaa?

Runsaassa karvassa on tietenkin enemmän työtä kuin lyhyessä turkissa, mutta kovin vaikeatöinen japaninpystykorvan turkki ei normaaliolosuhteissa ole. Turkki vaatii harjaamista ja jos se kastuu, myös kuivaamista. Turkkia voi harjata vaikka päivittäin, mutta kerta viikossakin riittää mainiosti. Karvanlähtöaikona (2 kertaa vuodessa) ja muulloinkin turkki tulee silloin tällöin kammata kokonaan läpi pohjaa myöten ollakseen kaunis ja hyvinhoidettu. Japaninpystykorvan turkki ei takkuunnu jos sitä hoidetaan säännöllisesti.

Kuinka usein turkki vaatii pesua?

Koko koiran pesun tarve riippuu koiran likaisuudesta ja omistajan vaatimuksista kuinka puhtaana hän koiransa haluaa pitää. Mikään pakko ei ole koiraa pestä jos se on muuten harjattu ja hoidettu. Kurailmoilla tassut ja mahanalusta yleensä suihkutetaan puhtaaksi ja kaupungeissa jalkoja joutuu ehkä pesemään useinkin, koska noki värjää ne harmaiksi. Näyttelyyn japaninpystykorvat pestään edellisenä päivänä ja kuivataan huolellisesti.

Millaista ruokaa japaninpystykorvat syövät?

Japaninpystykorvat syövät samanlaista ruokaa kuin mitkä tahansa koirat, siis koiralle tarkoitettua tai tehtyä ruokaa. On erittäin tärkeää kuunnella kasvattajan neuvoja ruokinnassa ja noudattaa kasvattajan antamia ruokaohjeita tarkoin.

Lähteekö japaninpystykorvasta paljon karvaa?

Karvanlähtöaikoina, kaksi kertaa vuodessa, karvaa lähtee runsaasti. Jonkin verran karvaa lähtee aina, ainakin sen verran että vaatteissa ja kodin tekstiileissä näkyy koirankarvoja. Karvat ovat melko helppo imuroida pois, mutta täysin koirankarvattomasta elämästä on turha haaveilla.

Karkailevatko japaninpystykorvat pihasta?

Jos koira on yksin aitaamattomalla pihalla, ei ole mitään takeita että se pysyisi siellä. Useimmat japaninpystykorvat pysyttelevät omistajansa läheisyydessä, eivätkä ole kovin karkaamishaluisia, mutta poikkeuksiakin löytyy. Kaikki koirat, myös japaninpystykorvat tulee kouluttaa tulemaan luokse kutsusta, jolloin niitä on helpompi pitää vapaana.

Sopiiko rotu lapsiperheeseen?

Useimmiten japaninpystykorva sopii lapsiperheeseen, mutta koiran hoito ja ulkoilu on aina vanhempien vastuulla. Jos lapset ovat kovin pieniä ja varsinkin jos lapsia on useampia, harvalla vanhemmalla on tarpeeksi aikaa koiralle. Pieni pentu lasten seassa voi olla myös vaaratekijä, koska pentu voi jäädä helposti lasten jalkoihin. Lasten käyttäytyminen ja vanhempien kokemus koirista merkitsee varsin paljon, sopiiko koira lapsiperheeseen vai ei.

Sopiiko rotu lasten koiraksi?

Koiran hoito ja kasvatus tulee olla aina aikuisen ihmisen tehtävä. Vanhemmatkaan lapset eivät voi kantaa koirasta vastuuta. Pienemmät lapset eivät saisi edes ulkoiluttaa koiraa ilman vanhempien läsnäoloa. Kasvatukseen ja koulutukseen voivat isommat lapset osallistua, jos vanhemmilla on vankkaa tietoa koiran kouluttamisesta ja kasvatuksesta ja osaavat neuvoa lapsia näissä asioissa. Koira ei voi myöskään olla lasten leikkikaveri, koska lasten ja koiran leikit poikkeavat täysin toisistaan. Koiran tulee saada olla yksi

perheenjäsenistä ja sen omia ominaisuuksia ja tarpeita tulee kunnioittaa. Koiramaisia leikkejä voivat lapset leikkiä koiran kanssa vanhempien valvonnassa, mutta lasten omiin leikkeihin ei koiraa voi ottaa mukaan. Koiraa ei myös pidä koskaan hankkia lasten pyynnöstä, vaan ainoastaan silloin, kun vanhemmat ovat päättäneet hankkia koiran.

Tekevätkö pennut paljon vahinkoa asunnossa?

Pennut voivat tehdä paljonkin vahinkoa tai toisaalta ei mitään vahinkoa. Jokainen pentu on erilainen ja jokaisella pennulla on erilaiset perintötekijät, koti ja omistajat ja näistä riippuu pennun energia ja

toiminnanhalu. Kyse ei ole pahanteosta, vaan pennun luontaisesta uteliaisuudesta, energian purkamisesta ja puremistarpeen tyydyttämisestä.

Kauanko kestää saada pentu sisäsiistiksi?

Pennun saaminen sisäsiistiksi on kiinni täysin pennun omistajasta. Se kuinka usein ja säännöllisesti pennun kanssa käydään ulkona nopeuttaa sisäsiistiksi oppimista. Pentu ei pysty kovin kauaa pidättämään ja

"vahinkoja" sattuu pakostakin enemmän tai vähemmän. Puolivuotias pentu alkaa olla siinä iässä, että se pystyy jo pidättämään kauemmin ja sen pitäisi olla siinä iässä sisäsiisti, mikäli sillä on mahdollisuus päästä ulos kohtuullisen ajan kuluessa.

Tulevatko japaninpystykorvat toimeen muiden eläinten kanssa?

Yleensä tulevat, mutta tulee aina muistaa, että kyse on elävistä eläimistä ja niiden erilaisuudesta johtuen mitä vain voi tapahtua. Koiralla on myös luontaiset vaistot juosta kaiken liikkuvan perässä ja esimerkiksi pienille jyrsijöille voi käydä huonosti ihan vain koiran leikkiessä ja toteuttaessaan oman lajinsa ominaisuuksia. Kissojen kanssa koirat pärjäävät yllättävän hyvin, ennemminkin kissoilla kestää vähän aikaa hyväksyä koira. Aina pitää kuitenkin aluksi valvoa ja katsoa miten eläimet tulevat keskenään toimeen ennen kuin niitä jätetään yksin keskenään.

Onko pentu parempi ottaa keväällä tai kesällä kuin talvella?

Vuodenajalla ei koiran kannalta ole merkitystä. On ihan itsestä kiinni mikä aika tuntuu parhaalta. Koira vaatii kuitenkin hoitoa yhtä hyvin kesällä kuin talvellakin. Koiran ottaminen kesälomalla ei ehkä ole paras

mahdollinen ajankohta, jos koira jää loman jälkeen yksin kotiin. Jos pennun kanssa ollaan paljon sen ensimmäisten viikkojen aikana kun se on tullut uuteen kotiin ja sen jälkeen se jää yksin, voi ilmetä erilaisia eroahdistuksesta johtuvia ongelmia. Pentu on parasta ottaa aina perheen normaaliin elämänrytmiin.
Ihanteellinen tilanne olisi, jos pennun kanssa voisi joku olla kotona viikon verran, mutta tavallisesti pennut haetaan kasvattajalta viikonlopuksi, että siihen saadaan rauhassa tutustua viikonlopun aikana.

Olen ostamassa pentua, mistä aloitan?

Kun pennun hankinta on ajankohtainen, pitäisi ensimmäiseksi löytää kasvattaja jolta pentu ostetaan. Jos on mahdollista etsiä tietoa internetistä, on pennun löytäminen sopivaan aikaan helpompaa. Suomen
Japaninpystykorvayhdistyksen pentuvälitykseen ilmoitettuja pentuja voi katsoa pentulistalta tai ottaa yhteyttä pentuvälitykseen suoraan. Lehtiin ja internetin eläinpalstoihin, joissa voi pentuja ilmoittaa ilmaiseksi, kannattaa ehkä suhtautua varauksellisesti, sillä joukossa voi olla pentutehtailijoita, joiden kasvatuksen motiivina on vain raha. Varsinkin, jos pennun hinta on selvästi halvempi kuin yleisesti, on todennäköisesti jotain vialla. Yleensä japaninpystykorvan pennut myydään yhdistyksen pentuvälityksessä, jos tarvetta ilmoittamiseen on.

Älä myöskään haksahda kaikenlaiseen tavaraan ja lupauksiin, mitä tulee pennun lisäksi kaupan päälle. Sellainen ei ole hyvän kauppatavan mukaista kun myydään koiria. Pentuja ei ole tarkoitus kaupata houkuttelemalla ostajia lupaamalla sitä sun tätä, vaan hyvä kasvattaja valitsee pennuillensa ostajat ja
antaa mukaan tarvittavat ohjeet ja ruoat mainostamatta niitä erikseen. Kun sopiva paikka on löytynyt, ota yhteyttä kasvattajaan puhelimitse ja kerroperheestäsi sekä olosuhteista mihin pentu olisi tulossa. Vastaa myös rehellisesti kasvattajan kysymyksiin. Sekä kasvattajan että ostajan rehellisyys ovat tärkeä alku pennun hankinnassa.

Mitä tarkoitetaan sijoituskoiralla?

Harvalla kasvattajalla on mahdollisuuksia pitää suurta koiralaumaa kotonaan, joten pentueen lupaavimman pennun sijoittaminen on keino pitää koiramäärää sopivan kokoisena. Sijoituskoira voi olla narttu tai uros myös aikuinen koira tai kasvattajan muualta ostama koira. Sijoituskoira on vastaanottajalle kuin oma koira lukuun ottamatta kasvattajalle jäänyttä jalostus- ja omistusoikeutta. Sijoituskoiran ottamalla koiranpennun ottaja saa itselleen usein lupaavan koiran ja yhteistyö kasvattajan kanssa on tiivistä ja hedelmällistä molemmille osapuolille.

Suomen Kennelliiton jäsenenä kasvattajan tulee käyttää Kennelliiton sijoitussopimusta ja noudatettava siinä olevia ehtoja. Muunlaisia sopimuksia kannattaa harkita tarkasti..

Minkä hintaisia pennut ovat?

Jokaisella kasvattajalla on oikeus hinnoitella pentunsa oman harkintansa mukaan. Yleisesti ottaen hinta on kuitenkin samaa tasoa useimmilla kasvattajilla. Tänä päivänä luovutushetkellä terveen, normaalin pennun hinta on ollut yleisesti noin 1300 euron tienoilla.

Mitä pitäisi huomioida kun valitsee pentua?

Kasvattaja on ensisijassa se, joka valitsee pennuille omistajat. Kasvattaja tuntee siitoskoiransa taatusti paremmin kuin pennunostaja ja osaa päätellä pennuistaan yhtä ja toista. Valintaan vaikuttaa myös se, onko ostaja ostamassa näyttely- ja/tai siitoskoiraa. On ilman muuta selvää, että näyttely- tai siitoskoiriksi valitaan pentueesta ulkomuodoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan lupaavimmat yksilöt. Ostaja valitsee pennun usein sen perusteella, mikä niistä on rohkein ja tulee ensimmäisenä luokse. Tämä on vanhanaikainen ja toimimaton valintatapa. Pentu joka on ensimmäisenä joka paikassa, on usein koko porukan dominoivin yksilö eikä välttämättä paras vaihtoehto ainakaan ensikertalaiselle pennunostajalle. Osa pennuista voi olla

myös väsyneitä riehuttuaan juuri ennen pennunostajan tuloa, kun taas osa on nukkunut makeasti ja ovat pirteitä kuin peipposet. Kuunnelkaa kasvattajaa, joka tietää parhaiten.