Japaninpystykorva soveltuu monenlaiseen harrastamiseen

Japaninpystykorvan päätehtävänä on olla perheensä seurana, mutta pelkäksi "sohvakoiraksi" se on liian energinen ja vaatii jonkin verran toimintaa. Toiminta voi olla reipasta lenkkeilyä, riehumista koirakavereiden kanssa, agility- tai tottelevaisuusharjoituksia ja -kilpailuja. Myös kaikenlaiset "kotitekoisten" temppujen opettamiset ovat mieluisia. Koiran kontakti omistajaan on erittäin tärkeä tekijä ja kontakti vahvistuu kun koiran kanssa toteutetaan koiralle ominaisia asioita. Pelkästään sisällä oleskeleva, muutaman minuutin pissaretkillä käyvä japaninpystykorvaturhautuu ja voi muuttua aikamoiseksi häiriköksi häiriten haukunnallaan naapureita, liritellen lätäköitä sisälle, pureskellen huonekalujen jaloista lastuja ja mattoihin reikiä. Vähän liikkuva koira myös lihoo helposti, sillä useimmat japaninpystykorvat ovat hyviä syömään. Lihavan koiran liikunta hidastuu ja koira lihoo tästä syystä edelleen josta sen terveys lopulta kärsii ja alkaa näkymään erilaisina vaivoina.

Lenkkipolulla japaninpystykorva on väsymätön seuralainen ja metsäretket ovat kaikista parhaita kunnon kohottajia, ainakin jos koiralla on mahdollisuus juosta vapaana. Kokonsa puolesta voi japaninpystykorvan ottaa mukaankin melkein minne tahansa, mihin koirilta ei ole pääsy kielletty. Jotkut japaninpystykorvat pitävät myös uimisesta, mikä on pitkälti tottumiskysymys.

Virallisiin harrastuslajeihin agilityyn ja tottelevaisuuskokeisiin eli TOKOon japaninpystykorva soveltuu hyvin ja molempia voi harrastaa "tosissaan" eli osallistua virallisiin kilpailuihin tai vain kotitarpeiksi. Samoin Rally-Toko ja Koiratanssi ovat japaninpystykorville sopivia lajeja. Useimmilla paikkakunnilla koirakerhot järjestävät näiden lajien koulutustoimintaa. Katso myös japaninpystykorvien agilitysivut ja TOKO-sivut.

Koiranäyttelyissä japaninpystykorvia käy melko runsaasti ja näyttelykäyttäytymistä voi käydä opiskelemassa näyttelyharjoituksissa ja näyttelyissä, joissa kokeneemmilta voi aina kysellä neuvoja. Epäviralliset match showt ja pentunäyttelyt ovat myös hyviä aloittelijan harjoittelupaikkoja. Näyttelyistä ja koiran kunnostamisesta näyttelyyn enemmän näyttelysivulta.

Kaikessa tekemisessä koiran kanssa tulee muistaa, että kohtuus kaikessa. Kilpaileminen koiran kanssa tekee valitettavasti usein "ahneeksi" ja koiraa rasitetaan liikaa. Koiran ei pitäisi olla harrastuksen väline, vaan kumppani. Liiallinen aktiivisuus voi aiheuttaa samanlaista häiriökäyttäytymista kuin liian vähäinenkin ja koiran terveyskin voi kärsiä. Nuoren koiran kanssa tulee olla erityisen varovainen ja edetä koiralle sopivaa vauhtia.