Tottelevaisuuskoe eli TOKO

TOKO on lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe, mutta tarkoittaa myös tottelevaisuuskoulutusta. TOKO-kokeessa arvioidaan koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Tottelevaisuuskoulutusta voi suositella myös japaninpystykorville. Koulutuksessa on tarkoitus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa. Tottelevainen ja iloinen koira on omistajansa hallinnassa yllättävissäkin tilanteissa. Eli tottelevasta koirasta on hyötyä myös arkeen, esim. luoksetulo metsässä.

Tottelevaisuuskokeessa on neljä kilpailuluokkaa; alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Luokat lyhennetään ALO, AVO, VOI ja EVL. Luokkien liikkeet ja säännöt on luettavissa Kennelliiton sivuilta. Tottelevaisuuskokeissa kisaa vuosittain eri määrä japaninpystykorvia. 80- ja 90-luvulla kahdesta japaninpystykorvasta, Jaspis Milda ja Suojan Flipper, on kisattu tottelevaisuusvalioita.

Tokokokeissa kisaavilla japaninpystykorvilla on mahdollisuus kisata Vuoden Tokojapsi -tittelistä ja osallistua tokorotumestaruuskilpailuihin.

Vuonna 2013 japaninpystykorva pyörähti tokokoekehässä yht. 19 kertaa, vuonna 2012 17 kertaa ja vuonna 2011 yhteensä 20 kertaa. Vuosien 2008 - 2013 aikana kehissä on näyttäytynyt yhteensä 12 eri japaninpystykorvaa, joista 2 kisasi ylemmissä VOI- ja EVL-luokissa.

Tärkeintä tokoilussa japaninpystykorvan kanssa on pitää hauskaa ja muistaa, ettei treeneissä voi asioita ottaa ihan niin vakavasti kuin harrastukseen jalostettujen rotujen kanssa. Joskus ei mene asiat aivan putkeen, mutta kun sitkeästi jatkaa treenausta ja koiran kanssa touhuamista, tuottaa se varmasti tulosta! :)

Tokoa koskevissa asioissa avustaa yhdistyksen tokovastaava:
Anna Savolainen
Tislaajantie 1, 41330 Vihtavuori
Puh. 040 744 3864
anna.k.savolainen@gmail.com