Yhdistyksen hallitus ja jalostustoimikunta 2023
Jäsenten esittelyt

Hallitus

Yhdistyksen puheenjohtaja & Valkohuiskun päätoimittaja
Eveliina Scharin

Olen Eveliina Scharin, tutummin Eve, 28-vuotias japsiharrastaja Pohjois-Karjalasta. Kotoisin olen Valkeakoskelta, mutta 2016 tieni vei Joensuuhun ja Itä-Suomen yliopistoon kulttuurintutkimuksen opintojen pariin. Sittemmin olen jo valmistunut ja siirtynyt työelämään museokentälle, mutta kokonaan en opiskelijaelämää ole vielä jättänyt taakseni – satunnaisten yliopistokurssien lisäksi nautin suuresti yliopistokulttuurista ja sen perinteistä.


Ensimmäinen japsi meidän perheeseen on tullut vuonna 2007 ja ensimmäinen pentueeni Natural Dream -kennelnimelleni syntyi syksyllä 2016. Tällä hetkellä meillä kotona Joensuussa asustaa kaksi japsia: kennelini kantanarttu Hemuli, sekä B-pentueesta syntynyt narttu Pussu.


Yhdistyksen hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi tulin valituksi vuonna 2014, Valkohuiskun päätoimittajana olen ollut vuodesta 2016 saakka ja puheenjohtajan pestissä aloitin 2018. Lisäksi olen mukana näyttelytiimissä sekä erikoisnäyttelytoimikunnissa. Olen aina ollut innokas yhdistysihminen ja koirayhdistysten ohella olenkin ollut kotikuntani nuorisovaltuustossa, sekä Nefa-Joensuun ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa.


Kesältä odotan erilaisia tapahtumia, jotta pääsisimme harrastamaan ja näyttelykehien laidoille! Toivottavasti näemme siellä!

Hallituksen varapuheenjohtaja & Tapahtumatiimiläinen
Jenna Sulkama

Olen Jenna Sulkama ja asun tällä hetkellä Loimaalla. Lähtöisin olen Kymenlaaksosta ja lähinnä opintojen vuoksi vaikuttanut eri puolilla Suomea vuosien varrella. Esikoiseni syntyi viime kesäkuussa ja se on muotoillut elämän kuviot aivan uudenlaiseen suuntaan. Olen koulutukseltani eläintenhoitaja ja opiskellut myös eläintenkoulutusta.


Vattu on ensimmäinen japsi taloudessamme, mutta haave omasta huiskusta alkoi kyteä jo 15 vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran törmäsin rotuun. Vatun kanssa olemme puuhastelleet lähinnä näyttelyiden parissa, mutta haaveissa olisi muitakin koiraharrastuslajeja vielä tulevaisuudessa.


Yhdistystoiminnan parissa alkaa nyt toinen vuosi, joten edelleen olen vielä oppimassa. Toivottavasti törmäillään tapahtumissa!

Hallituksen sihteeri & sometiimiläinen
Sirpa-Helena Karjalainen

Olen Sirpa-Helena Karjalainen, tuttavallisemmin (ja lyhyemmin) Siru. Iältäni olen 50-vuotias. Perheeni, johon kuuluvat aviomieheni Jartsa sekä neljä lasta, asuu Kempeleessä. Viides ja vanhin lapsi on jo muuttanut pois kotoa. Viimeisimpänä, mutta ei missään nimessä vähäisimpänä, mainitsen nelijalkaiset perheenjäsenemme: kuvassa näkyvä valkohuisku Tuisku (Minako Shiroi Joulun Valo) sekä kissat Mirkku, Cindy, Rocky Balboa ja Fiona.


Pari vuotta sitten toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja hommasin oman kasvattajanimen Valkoisen Kuun. Vielä en kasvattajaksi kuitenkaan ole ryhtynyt – täytyy suunnitella ja harkita, mistä kennelini kantanarttu tulisi. Joku aika sitten kävin Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin järjestämän kehätoimitsijakoulutuksen ja seuraavaksi onkin etsittävä sopivia harjoitusnäyttelyitä. Japaninpystykorvailun lisäksi harrastan kuntosalilla treenaamista ja geokätköjen etsimistä yhdessä geohuisku Tuiskun kanssa.


Yhdistyksen hallituksessa olen toiminut reilut kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuotena olin ”rivijäsenen” ja viime vuonna varapuheenjohtaja. Nyt alkaneella uudella toimintakaudella lupauduin auttamaan puheenjohtajaa sihteerin roolissa. Minulle voi siis laittaa yhdistystä ja hallitusta koskevaa postia sihteerin sähköpostiosoitteeseen sihteeri(at)japaninpystykorva.fi. Hallitushommien lisäksi minun kädenjälkeeni voi törmätä Valkohuiskussa. Toimin nimittäin päiväkirjaa pitävän Tuiskun merkintöjen puhtaaksikirjoittajana. Joskus menneinä vuosina tulin samasta asiasta Valkohuiskussa tutuksi, kun silloiset koirani Gere ja Gilbert tarinoivat.

Tapaamisiin Kempeleen erkkarissa heinäkuussa.

Hallituksen jäsen & sometiimiläinen
Henna Stenman

Olen Henna Stenman, biologian opiskelija ja koiraharrastaja. Kotoisin olen Kaustiselta, muutaman vuoden välissä asuin Tampereella ja sieltä muutin opintojen perässä Jyväskylään, jossa tällä hetkellä asun eläimineni. Kanssani asustaa kaksi japsia, Huurre ja Havu sekä yksi kissa.


Treenataan tällä hetkellä koirien kanssa säännöllisesti agilitya ja rally-tokoa ja jälkimmäisessä on kisattukin molempien kanssa. Tänä vuonna on vuorossa kisaamisen aloitus myös agilityssa Huurteen kanssa. Olen ylipäänsä kokonaisvaltaisesti kiinnostunut koirista, niiden kouluttamisesta, sekä koirien kanssa harrastamisesta. Koirista onkin koko ajan enemmän ja enemmän tullut minulle elämäntapa.

Hallituksen jäsen
Karita Suoniemi

Olen Karita Suoniemi, 36v. Muutimme loppusyksystä vanhaan omakotitaloon Nokialle, metsän ympäröimälle niitylle. Arki pyöriikin työn lisäksi paljolti kodin kunnostuksen ja koirien kanssa.


Kasvatan japseja kennelnimellä Lady Snowhite. Ensimmäinen japsi minulle tuli vuonna 2010 ja ensimmäinen pentue syntyi vuonna 2013. Nyt pentueita on syntynyt yhteensä kuusi. Tällä hetkellä meillä kotona asustaa kolme japsia, joista kaksi on omia kasvattejani ja yksi on tuontikoira Norjasta. Lisäksi kolme japsiamme asustaa lähipiirissä.


Japsiemme kanssa harrastan näyttelyitä. Lisäksi käymme koirien kanssa kesäisin eri puolilla Lappia vaellusretkillä sekä vietämme paljon aikaa mökillä kalastellen.

Hallituksessa olen nyt ensimmäistä kautta ja odotan innolla tulevaa.

Hallituksen jäsen & tapahtumatiimiläinen
Pihla Nikkarinen

Olen Pihla Nikkarinen Vantaalta. Kotoa löytyy kesällä 4v täyttävä japaninpystykorva Tuisku ja 1,5-vuotias ikäinen mittelspitz Iisak. Töitä teen liikunta- ja tapahtuma-alalla ja koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (YAMK).


Pitkä urheiluseuratausta innosti lähtemään mukaan yhdistyksen hallitukseen, on ollut kivaa päästä tutustumaan toimintaan ja uusiin ihmisiin myös tästä näkövinkkelistä! Tuiskun myötä olen ”hieman” hurahtanut näyttelymaailmaan ja niitä kiertelen molempien koirien kanssa enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Lisäksi liikutaan koirien kanssa paljon luonnossa ja ulkoillaan kaikenlaisissa maisemissa, sekä kokeillaan fiiliksen mukaan erilaisia harrastusjuttuja

Hallituksen jäsen & sometiimiläinen
Roosa Lantto

Olen Roosa Lantto 26-vuotias ja kotoisin Lappeenrannasta, Etelä-Karjalasta. Ensimmäinen japsi meille saapui kotiin 2020 maaliskuussa, sijoituskoira Limppu.

Japaninpystykorvayhdistyksen hallitukseen lähdin mukaan koirani kasvattajan houkuttelemana ja haluan olla mukana kehittämässä toimintaa ja järjestämässä tapahtumia. Nyt alkoi toinen kauteni hallituksen riveissä.


näyttelymaailmaan ja niitä kiertelen molempien koirien kanssa enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Lisäksi liikutaan koirien kanssa paljon luonnossa ja ulkoillaan kaikenlaisissa maisemissa, sekä kokeillaan fiiliksen mukaan erilaisia harrastusjuttuja.

Jalostustoimikunta

Jalostustoimikunnan puheenjohtaja
Heidi Haromo

Olen Heidi Haromo, nelikymppinen koiraharrastaja Lempäälästä. Perheeseeni kuuluvat puoliso ja kolme teini-ikäistä lasta. Kiinteänä osana perhettäni ovat myös vanhempani, jotka ovat mahdollistaneet aktiivisen koiraharrastamisen lapsuudestani saakka. Ensimmäinen japsi meille tuli vuonna 1992. Japseja olen kasvattanut vuodesta 1998 nimellä kennel Bella Godivas. Tällä hetkellä meillä on kotona japsit Pirpana ja Suffeli sekä parsonrusselinterrierit Gini ja Jalo. Työskentelen fysioterapeuttina lasten ja nuorten parissa, erityisesti pitkittyneiden kipuongelmien ja neurologisen kuntoutuksen parissa. Toteutan koira-avusteista fysioterapiaa viikottain Suffelin kanssa.


Jalostustoimikuntaan lähdin mukaan vuonna 2020. Tälle kaudelle tulin valituksi jalostustoimikunnan puheenjohtajaksi. Japsi ry:ssä olen ollut aktiivinen koko aikuisikäni. Tehtäviä on ollut mm. hallituksen puheenjohtajasta sihteeriin, näyttelytoimikuntien puheenjohtajista Valkohuiskun toimittajaan. Erilaisissa japsitapahtumissa on tullut puuhailtua talkoohommissa reilusti yli 20 vuotta. Olen toiminnan ihminen ja on ollut mukavaa edistää rotua yhdessä saman henkisten ihmisten kanssa. Jalostustoimikunnassa pureudutaan vielä enemmän itse koiraan ja rodun terveyden sekä elinvoimaisuuden kehittämiseen. Tehtävä on toki ajoittain työläs arkipyörityksen keskellä, mutta mielenkiinto rotuun voittaa ajankäyttöhaasteet.

Jalostustoimikunnan varapuheenjohtaja
Reetta Minkkinen

Olen Reetta Minkkinen ja asun Jämsässä maaseudulla tyttäreni sekä koiriemme kanssa. Meillä asuu tällä hetkellä vakituisesti 8 japsia ja lisäksi elämäämme vauhdittaa ajoittain vierailevat sijoituskoirat sekä pennut. Käymme koirien kanssa aktiivisesti näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Arjessa koirat pitävät meidät aktiivisina ja vietämmekin paljon aikaa ulkoillen. Aktivointimielessä olemme harrastaneet koirien kanssa monenlaista (esimerkiksi rally-toko, agility) vailla kummempia tavoitteita tai kilpailusuunnitelmia. Tärkeintä on, että koirat ovat tyytyväisiä elämäänsä ja elävät aktiivista elämää ennen kaikkea perheenjäseninä.


Olen kasvattanut japseja kennelnimellä Lumivyöryn vuodesta 1999. Kiinnostukseni jalostukseen niin teoriassa kuin käytännössä on ollut hyvin ehtymätön ja olenkin aina tilaisuuden tullen laajentanut näkemyksiäni erilaisilla kursseilla ja luennoilla. Tämä kiinnostus sai minut asettumaan ehdolle jalostustoimikuntaan ja olen ollut mukana vuodesta 2011.

Jalostustoimikunnan sihteeri & rotukirjanpitäjä
Jenny Rautiainen

Olen Jenny Rautiainen, 37v. Jyväskylästä. Asumme perheeni kanssa Jyväskylässä. Meiltä kotoa löytyy tällä hetkellä 3 japaninpystykorvaa. Olen ollut japaninpystykorvaharrastaja vuodesta 2007 ja -kasvattaja vuodesta 2016. Pentueita olen kasvattanut 4. Japsieni kanssa olen harrastellut ja kisannut tokoa, rally-tokoa, agilitya, koiratanssia ja näyttelyitä. Vuosien varrella olen ollut mukana yhdistystoiminnassa tokovastaavana, agilitytiimissä ja jalostustoimikunnassa vuodesta 2018.


Jalostustoimikunnan toimintaan lähdin aikanaan hyvin tuoreena japsi-ihmisenä. Nyt olen mukana kolmatta jalostustoimikunnan kautta ja olen hoitanut sihteerin tehtäviä jo useamman vuoden. Olen ollut hyvin varhaisesta vaiheesta lähtien kiinnostunut koirien terveydestä ja luonteista. Luulen, että kiinnostukseni uuden oppimisesta, tiedon ammentamisesta ja terveyden ja luonteiden edistämisestä sai minut mukaan jalostustoimikuntaan. Tykkään myös tehdä tilastoja, taulukoita ja listauksia asioista.

Rahastonhoitaja, jalostusneuvoja & ulkomuototuomarikoulutuksen yhteyshenkilö
Kirsi Vähätalo

Olen Kirsi Vähätalo Porista. Ensimmäinen japaninpystykorva muutti meille vuonna 1993 ja ensimmäinen pentue syntyi lokakuussa 1996 Noblewhite – kennelnimelle. Olen saanut Kennelliiton Vuolasvirta- kasvattajapalkinnon menestyksekkäästä kasvatustyöstä vuonna 2007. Pääosin harrastan koirieni kanssa koiranäyttelyitä, mutta välillä käydään kokeilemassa myös muita harrastusmuotoja. Tällä hetkellä kotona asustaa neljä japsia.

Olen toiminut yhdistyksen luottamustehtävissä jo pari vuosikymmentä erilaisissa tehtävissä, viime vuosina olen toiminut jalostustoimikunnan jäsenenä ja hallituksessa rahastonhoitajana. Maaliskuun vuosikokouksessa jätin hallituspaikkani ja toimin hallituksen ulkopuolisena rahastonhoitajana. Olen myös rotujärjestön Kennelliiton valtuustojäsen. Vaikka vuosia on paljon takana niin aina vaan riittää intoa tehdä samanhenkisten ihmisten kanssa yhteistyötä japaninpystykorvan hyväksi ja jalostustoimikunnassa toimiminen missä kaikilla on sama agenda rodun terveys, luonne ja pitää rotu elinvoimaisena.

Pentuvälittäjä & Suomen Kennelliiton pentulistavastaava
Tina Ehnström-Backas

Olen Tina Ehnström-Backas Espoosta. Olen toiminut yhdistyksen hallituksessa pitkään, mm. puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja varapuheenjohtajana. Mukaan lähdin alun perin koska halusin oppia enemmän japseista ja olla mukana vaikuttamassa yhdistyksessä. Tällä hetkellä toimin jalostustoimikunnan jäsenenä ja pentuvälittäjänä.


Ensimmäinen japsini muutti meille tammikuussa 1991 ja sen jälkeen meidän perheessä on aina ollut vähintään yksi japsi. Tällä hetkellä arkeamme ilahduttaa 5-vuotias Winna sekä ”korona-vahinkomme” Niña joka on ihastuttava pieni lk chihuahua. Lisäksi meillä on yhteisomistuksessa Trixie-niminen japsineiti. Perheeseen kuuluu myös kaksi marsua. Tästä eläintarhasta huolehtii itseni lisäksi myös mieheni Tomas ja meidän tyttäremme Tindra (14 v.) ja Tilda (12 v.).


Teini-ikäisenä lähdin ekan japsin kanssa harrastamaan tottelevaisuutta ja agilityä, pääsin myös käymään näyttelyissä ja innostuin junior handlerista. Samalla sain uusia ystäviä, jotka edelleen ovat tärkeitä ihmisiä elämässäni. Tänä päivänä harrastuksiini kuuluu pääsääntöisesti rally-tokoa ja Nose workiä, näyttelyissäkin on kiva käydä. Olen kasvattanut neljä pentuetta japseja ja saman verran norjalaisia metsäkissoja Kalabalik-nimellä. Samalla olen saanut kokea kasvattajan suuret ilot ja surut.

Haluatko mukaan yhdistystoimintaan?

Lue lisää ja liity jäseneksi jäsensivultamme!

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki japseista ja yhdistystoiminnasta kiinnostuneet!