Yhdistyksen hallitus ja jalostustoimikunta 2021
Jäsenten esittelyt

Yhdistyksen puheenjohtaja & Valkohuiskun päätoimittaja – Eveliina Scharin

Olen Eveliina Scharin, tutummin Eve, 26-vuotias japsiharrastaja Pohjois-Karjalasta. Kotoisin olen Valkeakos-kelta, mutta 2016 tieni vei Joensuuhun ja Itä-Suomen yliopistoon kulttuurintutkimuksen opintojen parissa. Tällä hetkellä työstän koiranäyttelyaiheista graduani, sillä mitä muutakaan koiranäyttelyihminen yliopistolla tutkisi!

Ensimmäinen japsi meidän perheeseen on tullut vuonna 2007 ja ensimmäinen pentueeni Natural Dream -kennelnimelleni syntyi syksyllä 2016. Yhdistyksen hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi tulin valituksi vuonna 2014, Valkohuiskun päätoimittajana olen ollut vuodesta 2016 saakka ja puheenjohtajan pestissä aloitin 2018. Lisäksi olen mukana näyttelytiimissä. Olen aina ollut innokas yhdistysihminen ja koirayhdistysten ohella olenkin ollut kotikuntani nuorisovaltuustossa, oppiaineeni ainejärjestössä ja nyt tänä vuonna myös ylioppilaskun-tamme hallituksessa sosiaalipoliittisena ja kulttuuripuolen vastaavana.

Joensuusta meiltä kotoa löytyy tällä hetkellä vain yksi valkoinen huiskuhäntä Elna, lempinimeltään Hemuli. Äidin ja mamman luona Valkeakoskella asuukin sitten vielä viisi muuta japsia. Alunperin koirieni piti olla äidillä ja mammalla hoidossa vain sen aikaa, kunnes saan Joensuusta koiraystävällisen asunnon, mutta lopulta Elna oli ainoa josta äiti ja mamma suostuttelun jälkeen luopuivat. Tältä kesältä odotan ja toivon koronatilanteen olevan sellainen, että pääsisimme harrastamaan ja näyttelykehien laidoille! Toivottavasti näemme siellä!

Jalostustoimikunnan puheenjohtaja & jalostusneuvoja – Reetta Minkkinen

Olen Reetta Minkkinen ja asun Jämsässä maaseudun rauhassa tyttäreni sekä koiriemme kanssa. Meillä asuu tällä hetkellä vakituisesti 9 japsia ja lisäksi elämäämme vauhdittaa ajoittain vierailevat sijoituskoirat sekä pennut. Koirat pitävät meidät aktiivisina ja vietämmekin paljon aikaa ulkoillen. Olemme myös harrastelleet monenlaista omaksi iloksi vailla tavoitteita. Näyttelyissä käymme aktiivisesti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Olen kasvattanut japseja kennelnimellä Lumivyöryn vuodesta 1999. Kiinnostukseni jalostukseen niin teoriassa kuin käytännössä on ollut hyvin ehtymätön ja olenkin aina tilaisuuden tullen laajentanut näkemyksiäni erilaisilla kursseilla ja luennoilla. Tämä kiinnostus sai minut asettumaan ehdolle jalostustoimikuntaan ja olen ollut mukana vuodesta 2011.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja &jalostustoimikunnan jäsen – Tina Ehnström-Backas

Olen Tina Ehnström-Backas Espoosta. Olen toiminut yhdistyksen hallituksessa pitkään, mm. puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja tällä hetkellä varapuheenjohtajana. Mukaan lähdin alun perin koska halusin oppia enemmän japseista ja olla mukana vaikuttamassa yhdistyksessä. Jalostustoimikunnassa olen upouusi jäsen ja tämä on minulle uusi mielenkiintoinen haaste.

Ensimmäinen japsi muutti meille tammikuussa 1991 ja sen jälkeen meidän perheessä on aina ollut vähintään yksi japsi. Tällä hetkellä arkeamme ilahduttavat veteraani-ikäinen Gizmo ja hänen tyttärensä Winna. Sen lisäksi meillä asuu ”korona-vahinkomme” Niña joka on ihastuttava pieni lk chihuahua. Perheeseen kuuluu myös oma metsäkissakasvattini Bellona, joka täytti 18 vuotta maaliskuussa ja kaksi marsua. Tästä eläintarhasta huolehtii itseni lisäksi myös mieheni Tomas ja meidän tyttäremme Tindra (12 v.) ja Tilda (10 v.).

Teini-ikäisenä lähdin ekan japsin kanssa harrastamaan tottelevaisuutta ja agilityä, pääsin myös käymään näyttelyissä ja innostuin junior handlerista. Samalla sain uusia ystäviä, jotka edelleen ovat tärkeitä ihmisiä elämässäni. Tänä päivänä harrastuksiini kuuluu pääsääntöisesti rally-tokoa ja näyttelyitä, joskus myös Nose workiä. Olen kasvattanut neljä pentuetta japseja ja saman verran norjalaisia metsäkissoja Kalabalik-nimellä. Samalla olen saanut kokea kasvattajan suuret ilot ja surut.

Rahastonhoitaja & jalostustoimikunnan varapuheenjohtaja – Kirsi Vähätalo

Olen Kirsi Vähätalo Porista. Ensimmäinen japaninpystykorva muutti meille vuonna 1993 ja siitä lähtien on japaninpystykorvia ollut aina ja nykyisin asuu kotona muutama lisää. Kasvatan myös rotua ja olen saanut Noblewhite-kennelnimelleni Kennelliiton Vuolasvirta-kasvattajapalkinnon.

Pääosin harrastan koirieni kanssa koiranäyttelyitä, mutta välillä käydään kokeilemassa myös muita harrastusmuotoja. Olen toiminut yhdistyksessä jo pari vuosikymmentä erinäisissä tehtävissä. Aina vaan riittää intoa tehdä samanhenkisten ihmisten kanssa yhteistyötä japaninpystykorvan hyväksi.

Yhdistyksen sihteeri – Roosa Lantto

Olen Roosa Lantto 24-vuotias ja kotoisin Lappeenrannasta, Etelä-Karjalasta. Ensimmäinen japsi meille saapui kotiin 2020 maaliskuussa, sijoituskoira Limppu. Japaninpystykorvayhdistyksen hallitukseen lähdin mukaan koirani kasvattajan houkuttelemana ja haluan olla mukana kehittämässä toimintaa ja järjestämässä tapahtumia. Kaikki tämä yhdistystoiminta on vielä uutta minulle mutta eiköhän tähän nopeasti pääse jyvälle ”vanhojen” hallituksessa olevien avustuksella!

Kunhan tästä koronasta päästään eroon niin tarkoituksena olisi Limpun kanssa alkaa näyttelyissä käymään sekä myös rally-toko harrastuksena kiinnostaa ja kyllähän se toinen seuraava koirakaverikin on jo mielessä.

Jalostustoimikunnan sihteeri & rotukirjanpitäjä – Jenny Rautiainen

Olen Jenny Rautiainen, 35v. Jyväskylästä. Asumme omakotitalossa ja meiltä kotoa löytyy tällä hetkellä 4 japaninpystykorvaa. Olen ollut japaninpystykorvaharrastaja vuodesta 2007 ja -kasvattaja vuodesta 2016. Japsieni kanssa olen harrastellut ja kisannut tokoa, rally-tokoa, agilitya, koiratanssia ja näyttelyitä. Vuosien varrella olen ollut mukana yhdistystoiminnassa tokovastaavana, agilitytiimissä ja jalostustoimikunnassa vuodesta 2018.

Jalostustoimikunnan toimintaan lähdin aikanaan hyvin tuoreena japsi-ihmisenä. Nyt olen mukana toista jalostustoimikunnan kautta ja viimeisen vuoden olen hoitanut sihteerin tehtäviä. Olen ollut jo koiranomistajan urasta lähtien kiinnostunut koirien terveydestä ja luonteista. Luulen, että kiinnostukseni uuden oppimisesta, tiedon ammentamisesta ja terveyden ja luonteiden edistämisestä sai minut mukaan jalostustoimikuntaan. Tykkään myös tehdä tilastoja, taulukoita ja listauksia asioista.

Hallituksen jäsen – Crista Mäkelä

Olen Crista Mäkelä Ähtäristä. Vietän mielelläni aikaa koirieni kanssa näyttelyissä. Joidenkin japsienkin kanssa käymme viehettä välillä ajamassa, samalla kun käytän azawakhejani harkoissa. Harrastan myös kouluratsas-tusta ja minulla on oma talli kotona. Olen elänyt japsien kanssa vuodesta 1994 lähtien ja hallituksessa olen aloittanut viime vuonna. Olisipa mahtavaa, jos tänä kesänä näkisimme taas näyttelyissä! :)

Hallituksen jäsen – Henna Stenman

Olen Henna Stenman, toistaiseksi yhden japsin ja kissan omistaja. Kotoisin olen Kaustiselta, muutaman vuoden asunut Tampereella ja toukokuusta eteenpäin minut löytää Jyväskylästä. Hallitukseen lähdin mukaan vuonna 2020 kiinnostuksesta japsiharrastajien yhteisiin tapahtumiin ja toimintaan. Kotona on pian 3-vuotias japaninpystykorva Huurre ja erilaiset koiraharrastukset ovat tärkeä osa arkea. Treenataan säännöllisesti agilitya ja epäsäännöllisemmin rally-tokoa, tokoa ja noseworkia, sekä uusimpana lajina käytiin testaamassa hoopersia, josta siitäkin innostuin. Kaiken tämän lisäksi näyttelyt kiinnostavat, vaikka tähän mennessä on päästy Huurteen kanssa vasta yhteen viralliseen näyttelyyn. Sen lisäksi on käyty muutaman kerran Match Show:ssa. Ylipäänsä lähes kaikki koiriin liittyvä kiinnostaa, enkä kyllästy puhumaan koirista tai koiraharrastuksista.

Pentuvälittäjä ja Suomen Kennelliiton pentuvastaava – Heidi Haromo

Olen Heidi Haromo, 42-vuotias koiraharrastaja Lempäälästä. Fysioterapeuttina teen työtä lasten ja nuorten parissa, erityisesti pitkittyneiden kipuongelmien ja neurologisen kuntoutuksen parissa. Perheeseeni kuuluvat puoliso ja kolme lasta. Kiinteänä osana perhettäni ovat myös vanhempani, jotka ovat mahdollistaneet aktiivi-sen koiraharrastamisen lapsuudestani saakka. Ensimmäinen japsi tuli meille vuonna 1992. Olen kasvattanut japseja vuodesta 1998 alkaen nimellä kennel Bella Godivas. Parsonrusselinterriereitä on syntynyt harvakseltaan myös muutama pentue.

Jalostustoimikuntaan lähdin mukaan vuonna 2020. Japsi ry:ssä olen ollut aktiivinen koko aikuisikäni. Tehtäviä on ollut mm. hallituksen puheenjohtajasta sihteeriin, näyttelytoimikuntien puheenjohtajista Valkohuiskun toimittajaan. Olen toiminnan ihminen ja on ollut mukavaa edistää rotua yhdessä saman henkisten ihmisten kanssa. Jalostustoimikunnassa pureudutaan vielä enemmän itse koiraan ja rodun terveyden sekä elinvoimaisuuden kehittämiseen. Tehtävä on toki ajoittain työläs arkipyörityksen keskellä, mutta mielenkiinto rotuun voittaa ajankäyttöhaasteet.

Meillä on koko perhe koiraihmisiä ja jokainen panostaa omalla tavallaan koiriimme. Meillä on tällä hetkellä vain tyttäreni Siirin japsi Pirpana sekä kaksi parsonia. Haaveissani on ollut jo useamman vuoden oma uusi japsi, mutta sopivaa ei ole vielä osunut kohdalle. Ehkä sellainen nukkuu tällä hetkellä jaloissani pentulaatikossa. Tulevaisuus näyttää mitä pentueen ainokaisesta tytöstä kasvaa. Harrastuspuolella meitä kiinnostaa tällä hetkellä näyttelyt, JH-kisaaminen sekä rally-toko.

Hallituksen jäsen – Sirpa-Helena Karjalainen

Olen Sirpa-Helena Karjalainen, epävirallisemmin Siru. Täytän keskikesällä 49 vuotta. Asun Kempeleessä aviomieheni Jartsan ja neljän lapseni kanssa. Viides – tai oikeastaan ensimmäinen – lapseni on jo muuttanut pois kotoa. Perheeseeni kuuluu myös kuvassa näkyvä 5-vuotias valkohuisku Tuisku (Minako Shiroi Joulun Valo). Lisäksi kanssani asustelevat kissat Mirkku, Cindy, Rocky Balboa ja Fiona. Suoritin kasvattajan peruskurssin nyt keväällä ja seuraavaksi onkin mietittävä sopiva kasvattajanimi. Tarkoitukseni on siis tulevaisuudessa ryhtyä kasvattamaan japaninpystykorvia. Tämän suunnitelmani vuoksi haluan tutustua rotuun mahdollisimman hyvin ja aktivoitua mukaan yhdistyksen toimintaan. Olikin ilo tulla valituksi hallitukseen kevään vuosi-kokouksessa. Aikaisemmin minut olette voineet bongata Valkohuiskusta, kun toimin vuosia sitten silloisten koirieni Geren ja Gilbertin tarinoiden muistiinmerkitsijänä. Katsotaan, jos Tuiskukin innostuisi tarinoimaan tulevissa Huiskuissa. Japaninpystykorvailun lisäksi käyn kuntosalilla treenailemassa ja etsin geokätköjä yhdessä Tuiskun kanssa sekä osallistun kesäisin festareille järjestyksenvalvojana.