Rally-Toko

Rally-toko yhdistää tokon, agilityn ja koiratanssin yhdeksi lajiksi. Tärkeintä rally-tokossa on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö. Rally-tokossa ei katsota niinkään seuraamisen ja asennon pilkuntarkkaa paikkaa ja suoruutta. Lisäksi koiraa saa ohjata sekä suullisin että käsimerkein koko suorituksen ajan, mistä syystä tämä on oiva laji japaninpystykorvalle.

Rally-tokossa suoritetaan kokonainen rata, joka koostuu n. 20 erilaisesta tehtävästä. Tehtävät ovat esimerkiksi suunnanmuutoksia, pujottelua ohjaajan kanssa, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja paikalla pysymistä. Radan pituus ja haastavuus kasvaa luokkien mukaan.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: ALO (alokas-), AVO (avoin-), VOI (voittaja-) ja MES (mestariluokka). Alokasluokka suoritetaan kokonaan koira hihnaan kytkettynä, muut luokat vapaana.

Rally-tokossa maksimipisteet on 100 pistettä, mistä vähennetään pisteitä sen mukaan, millaisia virheitä koirakko tekee. Jos koirakko saa yli 70 pistettä, on se hyväksytty tulos. Kolmella hyväksytyllä tuloksella koirakko nousee seuraavaan kilpailuluokkaan. Pistevähennyksiä tulee esimerkiksi väärinsuoritetusta tehtävästä, hihnan kiristymisestä ja liian kovasta komentamisesta. Kehuminen ja kannustaminen sen sijaan on taas suotavaa.

Rally-toko virallistui Suomessa 1.5.2014, minkä jälkeen on käynyt jo kuusi japaninpystykorvaa kisaamassa virallisissa kisoissa. Yksi japaninpystykorva on kerinnyt kisaamaan ylemmissä luokissa. Laji sopii japaninpystykorville mm. sen vauhdikkuuden, monipuolisuuden ja ohjaajan koko radan kestävän kannustavan ohjauksen vuoksi. Rally-toko on melko uusi laji Suomessa, mutta lähes joka puolella Suomea järjestetään jonkinlaista koulutusta lajin parissa.

Tarvittaessa voit kysyä apua rallytokovastaava Jennyltä!


Rally-tokoa koskevissa asioissa avustaa yhdistyksen rally-tokovastaava:
Anna Savolainen
Tislaajantie 1, 41330 Vihtavuori
Puh. 040 744 3864
anna.k.savolainen@gmail.com